Sunday, May 11, 2014

Lupinul dulce

Lupinul este o plantă care se cultivă pentru nutreț și pentru îngrășământ verde.[1] Anumite varietăți de lupin (Lupinus albus - lupin alb, Lupinus luteus - lupin galben, Lupinus angustifolius - lupin albastru) sunt folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană.

 Lupinul dulce este o planta cultivata in Australia si contine cantitati mari de fibre alimentare si solubile.

Boabele de lupin dulce contin un nivel de proteine (β-conglutine) si au totodata un potential semnificativ in combaterea complexului diabet-obezitate.

Multe tipuri de seminte de lupin sunt otravitoare, deoarece contin amar toxinele de degustare. Dar, lupinul dulce nu contine aceste toxine si pot fi consumate de oameni sau animale. Seminte de lupin dulce sunt utilizate mai mult si mai mult pentru a inlocui de boabe de cereale in multor produse alimentare, de exemplu, faina si paste fainoase.

Studiul "Efectul incorporarii fainii de lupin asupra proprietatilor fizice si senzoriale ale brioselor" publicat in Quality assurance and Safety of Crops & Foods sustine ca introducerea fainii de lupin poate creste valoarea nutritionala a brioselor. sursa: rompan.ro
Faina de lupin poate determina cresterea continutului de proteina si de fibre fara a afecta gustul, culoarea, textura si aroma.

Nu doar pentru vegetarieni!

Tot mai mulți oameni vor să mănânce produse vegetale. Și mulți sportivi în căutarea de proteină usor digerabila pentru a cresterea masei musculare

Surse de proteine ​​vegetale se gasesc si-n : mazare, fasole, linte.  
Cu toate acestea, ei de multe ori nu se gasesc in meniuri datorita timpului si costului de preparare si energia consumata in digestie(greu digerabile).  
Datorită conținutului lor deosebit de ridicat de proteine ​​cu valoare biologică superioară, lupinele dulci au o poziție de lider printre surse de proteine ​​vegetale. Ele sunt în mod clar superioară altor legume. Lupin dulce nu conțin principii amare amare și nu porduc gaze la stomac, cum ar fi exista in soia.
 
Potrivit dr. ing. Peter Eisner, coordonatorul studiului, din proteinele provenite din lupin se vor putea produce branza si inghetata, fara riscul intolerantei la lactoza. Avantajele sunt ca lupinul nu are un gust specific, nu contine colesterol si este bogat in acizi grasi polinesaturati.
De asemenea, semintele de lupin pot fi folosite pentru realizarea carnatilor si a altor preparate din carne.


Proteine Carbohidrati Grasimi Fibre
Lupina dulce 33 6 6 42
Soia 34 6 18 22
Mazarea 23 41 2 16
Fasole alba 21 40 1 17
Linte galbena 24 52 2 11

 Preparare rapida și fără înmuiere; poate fi, de asemenea,consumata cruda, ideal pentru îmbogățire cu proteine ​​de cereale a pâini și băuturilor. 

Avantajele in comparatie cu soia : http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/legume/soia-intre-adevar-si-mit-controverse-explicate-1247511

De retinut! 
Excesul de soia ar putea avea efecte adverse de ordin hormonal, care sa implice atat organele reproductive, cat si glanda tiroida. De exemplu, soia poate scadea nivelul de testosteron, ceea ce duce la scaderea libidoului si a numarului de spermatozoizi. Femeile ar putea acuza simptome legate de functionarea glandei tiroide.

Cand exista un exces de soia in organismul unei femei, cele mai comune manifestari sunt oboseala, scaderea libidoului, menstruatie abundenta, crampe, infertilitate, depresie, caderea parului, piele uscata si crestere in greutate.
 Asadar, daca nu esti alergic la soia, nu ai probleme legate de glanda tiroida sau tumori estrogen-dependente, produsele din soia sunt sigure si benefice sanatatii tale, atat timp cat sunt consumate cu moderatie.

Cantitati recomandata persoanelor santoase si fara interdictii sau alergii la lupin:

Supliment 2-3 Lingurite/zi
Copii    1/2pana la 1 lingurita/zi
Sportivi: pana la 6 lingurite/zi


Continut aminoacizi in 100g:
Alanina 1.10g
Arginina 3.71g
Asparagin
3.81g
Cisteina 0.25g
acid Glutamic 7.98g
Glicin 1.69g
Histidina 0.93g
Isoleucina 1.04g
Leucina 2.51g
Lisina 1.63g
Metionina 0.22g
Phenlalanina 1.45g
Prolina 1.73g
Serina 2.01g
Threonina 1.29g
Tryptophan 0.35g
Tirosin 1.34g
Valina 1.23g

Nota: exista alergie si la lupin!
Detalii despre alergii alimentare mai jos:

Ce este alergia la un produs alimentar?
 "Cauzele nu sunt inca cunoscute, sistemul de aparare al persoanei care sufera de alergii considera anumite substante inofensive ca fiind periculoase. Deci, la prima expunere la alergen, de exemplu la ingestia alimentului in cauza se activeaza sistemul de aparare.
Aceasta etapa, numita sensibilizare, se dezvolta mai repede sau mai incet la individul sensibil si depinde de mai multi factori: bagajul lui ereditar, varsta la momentul expunerii, cantitatea ingerata de aliment.
Ea da nastere la productia unor anticorpi speciali, denumiti Imunoglobuline de tip E (IgE). O data formati, acestia au proprietatea specifica de a se fixa la suprafata mastocitelor mucoaselor. Aceasta reactie antigen-anticorp va antrena in interiorul celulelor numeroase reactii biochimice care conduc la eliberarea unor mediatori. Unii dintre acestia sunt eliberati in minutele urmatoare contactului si sunt raspunzatori de reactiile imediate, in timp ce altii sunt fabricati de celule si vor antrena o reactie inflamatorie importanta; simptomele pot persista timp de cateva ore sau cateva zile dupa contact." sursa: http://www.lumeapiticilor.ro/?aid=642
Putem sa ne asiguram ca in alimentele gata preparate pentru copii nu exista alimente alergene?
"Pentru a evita orice reactie alimentara, trebuie sa cunoastem alimentele riscante. Pentru aceasta, trebuie sa fim atenti la etichete sau sa citim lista ingredientelor prezentata pe ambalajul produselor alimentare. In orice caz, riscul de a gasi alergenul vostru in aliment este redus, dar nu lipseste cu totul. Nu trebuie sa ezitam sa intrebam resposabii de sectie in sectorul alimentar care sunt ingredientele utilizate in prepararea alimentelor; acestia au obligatia de a informa clientii care le pun astfel de intrebari." 


 Care sunt alergiile cele mai frecvente?
"Alergiile presupuse a fi cele mai frecvente sunt cele la: arahide, oua, peste, proteine de lapte de vaca, creveti si alti crustacei, soia, telina si alte umbelifere, faina de grau si de secara, fructe (intre care portocala, marul, kiwi si banana), drojdia de bere si de patiserie, alunele si nucile, rosiile."

Care sunt alergiile cele mai periculoase?
"Sase alergii sunt presupuse a fi, in acelasi timp, si cele mai frecvente si cele mai grave: arahidele, crevetii, laptele, ouale, pestele si soia.
Alergia alimentara corespunde unei simptomatologii clinice variate. Lista manifestarilor este foarte lunga.
Putem cita: manifestarile care pun in discutie pronosticul vital precum socul anafilactic (uneori mortal), anumite crize de astm si anumite edeme Quincke grave, dar si urticaria si dermatita atopica (eczema sugarului), rinita si astmul mai banal, edemul buzelor, pruritul (mancarimi, un fel de eczema de urticarie) cavitatii bucale, aftoza (aftele), durerile abdominale, diareea, voma." 


 Lupinul dulce poate reprezenta pentru detinatorii de suprafete mici dedicate agriculturii bio/organice o solutie care sa aduca venituri substantiale. Un kilogram de faina din boabe de lupin dulce poate ajunge la raft sa coste maxim 20 Ron. Lupinul este si o importanta planta decorativa in gradini si parcuri.

No comments:

Post a Comment

Pagini