Saturday, May 10, 2014

Crizantemele in medicina

 Crizantemele, numite și tufănele, dumitrițe, margarete de toamnă, sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae, native Asiei și Europei de nord-est.

 Genul a fost format din mult mai multe specii în istoria sa, dar acestea au fost separate în mai multe genuri; denumirea genurilor a fost controversată, dar o hotărâre a Codului Internațional de Nomenclatură Botanică din 1999 specifică faptul că specia definitoare a genului este Chrysanthemum indicum. Aceste specii aparținea genului Dendranthema după separarea genurilor, dar înainte de hotărârea CINB.
Genurile care au fost separate de Chrysanthemum sunt: Argyranthemum, Glebionis, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum și Tanacetum.

 Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraș antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere "orașul crizantemă". Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secolul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un "Festival al Fericirii" dedicat florii.
Floarea a fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys-, care înseamnă auriu (culoarea inițială a florilor), și -anthemon, însemnând floare.

Familie:
Compositae/ Asteraceae
Denumire:
Chrysanthemum Flower
Substante active:
Adenina, Cholina, Stachidrina, Chrisanthemina, Vitamin Bi, Apigenin, Coptisid I, Chrisandiol, Chrisartemin A und B, Chlorochrymorin.


Gust:
dulce-amarui, picant
Organe:
Plaman, ficat
Actiune farmacologica:
antibacterial, antiviral, antimicotic,reduce tensiunea arteriala, dilata vasele de sange, antiinflamator, ajuta in migrene.
Actiune in medicina asiatica: Rece
 Expertii cred ca floarea ar avea proprietati curative si ca prelungeste viata, datorita substantelor continute, ce intaresc si protejeaza sistemul imunitar. Consumat periodic, ceaiul de crizantema imbunatateste functia plamanilor, a ficatului si a rinichilor, ajuta la detoxifierea organismului, raceste sangele si este foarte bun in bolile oftalmologice.

Utilizari traditionale

  • Febra, dureri de cap, ameteata, ochiul "rosu"
  • inflamatii ale pielii sau ranilor, deasemea ajuta in orice alt tip de proces inflator
Doza utilizata:
3 g pana la 18 g; Standard 10 g
Timp de infuzare:3 min, infuzia florilor.

 Ceaiurile chinezesti sunt facute dintr-o mare varietate de plante care au o mare varietate de efecte. Unul dintre cele mai des consumate, este ceaiul din boboci de Crizanteme. Baut dupa mancare ajuta mult in digestia grasimilor din carne. De asemenea intareste plamanii, trateaza durerile de cap datorate tensiunilor nervoase, echilibreaza caracterul „yang”sau „fierbinte” al organismului. Cand se face din flori proaspete, ele se pot aplica pe ochi, ca niste comprese, impotriva uscaciunii si a iritatiilor. ( nota lui babi: Daca doriti sa aveti acest ceai in casa pe timpul iernii, puteti usca florile mici, gen tufanele, la soare.Da, n-am gresit, asa se recomanda, altfel se usca foarte greu si se formeaza niste insecte.



info: http://ro.wikipedia.org/wiki/Crizantem%C4%83
http://www.formula-as.ro/2013/1090/medicina-naturii-44/regina-toamnei-crizantema-16976
http://tarameainventata.net/retete/2013/06/22/crizantema-violet-salbatica-infuzie/

No comments:

Post a Comment

Pagini