Monday, May 12, 2014

Cereale- Kamutul

Continut Kamut:
Bestandteile
Apa9,8 g
Proteine15,0 g
Grasimi2,2 g
Fibre12,0 g
Carbohidrati59,3 g
Minerale1,7 g
Minerale
Na5,5 mg
Mg170 mg
Ca25,4 mg
K480 mg
Mn3,7 mg
Fe4,4 mg
Cu0,52 mg
Zn3,5 mg
P380 mg
Se0,25 mg
Vitamine
Vit. B1400 µg
Riboflavina (Vit. B2)189 µg
Niacina (Vit. B3)6370 µg
Vit. B5230 µg
Vitamina B698 µg
Acid folic38 µg
Vitamina E1200 µg
Aminoacizi

790 mg
Histidina480 mg
Isoleucina740 mg
Leucina1220 mg
Lisina470 mg
Metionina340 mg
Fenilalanin980 mg
Threonina530 mg
Triptophan100 mg
Tirosin440 mg
Valina740 mg
1 mg = 1000 µg
1380 kJ (326 kcal) pro 100 g Kamut
Kamut-ul este  stramosul  grâului dur cultivat in Egiptul Antic cu  mii de ani in urma. Această cereală cu boabe foarte lungi are calităţi nutriţionale remarcabile, cu o valoare energetica mai mare decât cea a grâului. Cateva boabe au fost gasite in Egipt, in anul 1940, intr-o caseta de piatra aflata in mormantul regelui Thot.

În 1970 agronomul şi biochimistul Bob Quinn a devenit interesat de aceste cereale pe care le-a numit "kamut" (după cuvântul “grau” din  egipteana veche).  Mai este cunoscut ca Khorosan de grâu (de la numele unei provincii din Iran). Culturi izolate se gasesc in Orientul Mijlociu, America de Sud, Canada si SUA. Diverse eforturi în domeniul agriculturii ecologice sunt în curs de a introduce cereala oriunde în lume. 

Kamut-ul contine 20-40% mai multe proteine decat graul si un procent mai mare de vitamine: B si E, acizi grasi nesaturati, minerale: magneziu si zinc. Se caracterizeaza printr-un continut exceptional de seleniu care este un puternic antioxidant, printr-un continut mare de lipide si fibre dietetice. Kamutul ofera multa energie si este apreciat de catre persoanele foarte active. Este usor de digerat şi este, în general, bine tolerat de cei cu sensibilitate la gluten. Făina nu este rafinata, păstrandu-si toate calităţile nutritive.

No comments:

Post a Comment

Pagini